dijous, 13 de novembre del 2008

Incidències

Alguna cosa estava passant.

D'això, Irínia no en tenia cap mena de dubte. Mai se n'adonava al cent per cent del que estava passant per aquell món ple de polítics sense cap ni peus, on les regles de qualsevol altre món eren ni la meitat de cruels del que la vida política oferia.

Irínia era la cinquena secretària que el senyor Alcalde de Sairana havia tingut fins aleshores. No sabia per què les altres s'havien acomiadat, en els quasi tres anys de mandat que portava regnant la ciutat. Tampoc ho havia preguntat; era d'aquelles coses que, per cortesia, mai es pregunten. No obstant, sempre pensava per què no ho havia preguntat en el seu primer dia de feina, per exemple, quan podria al·legar que era novella i ingènua si les coses es torçaven; si estava intentant saber massa coses.

I és que en la seva professió les coses anaven d'aquella manera. No facis preguntes, fes la teva tasca i ves a casa; alguns dies més tard que d'altres, és clar. Coses de l'ofici... Si una cosa estava clara era que eren molt reservats pel que fa a expressar el que passava en aquella oficina, massa vides depenien d'aquella gent.

I potser... per això la van triar. De fet, ella mai s'havia considerat una persona gaire intel·ligent. Fins i tot algunes de les seves parelles li havien fet sentir -no dubtaba que de manera totalment involuntaria- una mica tonta. I quan la van cridar per exercir aquell paper, en inici es va sentir molt joiosa... li feia molta il·lusió que haguessin confiat en una persona com ella un càrrec com aquell. I ara... pensava que qui sap si, el que volien realment, era algú que tot just fes la seva feina i no intentés endinsar-se gaire en cap altre afer. Moltes coses li feien pensar això, com la manera que tenien tots de demanar-li coses, com molt per damunt seu. Com si se sabessin molt millors.

Però, què coi! no era pas tan idiota, i sabia reconèixer quan les coses no anaven del tot com sempre. I aquella tarda hi havia un gran rebombori al despatx. Contínuament trucades arribaven de gent que volia parlar amb l'Alcalde; finalment aquest li digué que no li passessin més trucades, que digués que estava indisposat, o que havia sortit... el que fos. Gent molt important va entrar a dos quarts de sis al seu despatx, i des de llavors -eren quasi dos quarts de nou ja- no havien sortit.

Realment no sabia si els altres funcionaris de l'oficina en sabien res, de tot allò. El cert era que un cert malestar intangible es notava d'alguna manera. Com si la gent parlés en veu baixa molt més, com si la gent mirés més al seu voltant, com si tots estessin més intranquils. I això feia a Irínia, la secretària primera de l'Alcalde de Sairana, una mica intranquila, també... Què estaria passant? Allò era gros.

Faltaven tres minuts per l'hora prevista de sortida, i Irínia no havia tingut cap requeriment del seu senyor Alcalde. Potser avui estaria massa enfeinat; que bé, pensà, avui podré marxar a dormir d'hora. Espero al menys que no li dóni per trucar-me a altes hores de la matinada, quan recordant que està calent...

Agafà la seva bossa i la seva jaqueta (començava a fer fred en aquella època de l'any, ja havien començat a connectar els sistemes d'acondicionament climàtic hivernal) i marxà cap al seu apartament... a dormir una mica.

2 comentaris:

Marc Sotos Richard ha dit...

Jo trobo que el senyor Alcalde hauria de rebre la categoria de protagonista que es mereix...

Marc Sotos Richard ha dit...

http://img2.timeinc.net/ew/dynamic/imgs/080215/Gangsters/Star-Wars-Jabba-the-Hutt_l.jpg